NAKŞİBENDİ TARİKATININ KURUCUSU ŞEYH HALİD
Süleymaniyeli Halid, Anadolu başta olmak üzere, Orta Doğu’da Mevlana Halid-i Bağdadi Nakşibendi olarak biliniyor. İnanç dünyasında büyük bir zat’tır. Nakşi tarikatı Halidiye ekolünün kurucusudur. Bu ekolün ilk ve son büyük halifesidir. Böylesi önemli bir şahsiyetin hakkında yazılmış pek çok eserin karşımızda olması gerekir, ama öyle değil. Halid’in yaşamı, kişiliği, eserleri, yaptıkları günümüzde gölgede kalıyor. Onu tanıyabilmek için gösterilen çabalar sonuçsuz kalıyor, kaynağına ulaşılamıyor.
ŞEYH HALİD HAKKINDA ESER ÇOK AZ
Süleymaniyeli Halid’in şeceresi üzerine yazılmış ve yapılmış araştırmalar pek az değil, çok az. Bu bir eksiklik. Bu eksiği doldurmaya çalışan; bir dini yayınlar, bir de Semerkand yayınlarından çıkan birkaç kitap göze çarpıyor. İslam kaynakları ansiklopedik bilgilerden öteye geçmiyor. Semerkand yayınlarının okurlarıyla tanıştırdığı üç kitabı var: Halidiye Risaleleri, Muhammed B. Nakşibendi’nin Altın Silsilesi ve “Güneşler Güneşi Mevlana Halid”i yazan El-Hac Hasan Şükrü. Hepsini mukayese ederseniz, birbirinin tekrarını gösteren bir ortam ortaya çıkıyor. Bir de buna, kitapların içeriğine hükmeden koyu ve ağdalı -kimi Arapça, kimi Farsça kimi Osmanlıca- ifadeler eklendiğinde, akıl durgunlaşıyor, boğuluyor, anlaşılamıyor. Oysa Mevlana Halid-i Bağdadi Nakşibendi derin ve açık araştırmalara konu olmayı hak etmiş bir şahsiyet…
ANLATILANLAR BÖLÜK PÖRÇÜK
Bu yayınlar dışında, bu kişiliği masa üstünde tutan gazeteci ve yazarlar da sıkça karşımıza çıkmıyor. Konuyla ilgili yazılarında Mevlana Halid adı geçiyor, ancak derinliğe açılamıyor. Bu alanda araştırmacı yazar Soner Yalçın, “Siz Kimi Kandırıyorsunuz” adlı kitabı ve yıllar önce Hürriyet Gazetesi’nde yazdığı “Kürt Nakşi-Türk Nakşi” adlı makalesiyle okurların dikkatini çekmeyi başarıyor.
Süleymaniyeli Halid’i gerçek yönleriyle size tanıştırabilmek için, tüm bu kaynakları sırasıyla ele alacağız…